Rośliny i surowce roślinne dla zdrowia – jakość i wykorzystanie
Charakterystyka
Program studiów obejmuje m.in. następujące zagadnienia: towaroznawstwo roślin prozdrowotnyc i leczniczych z elementami biologii imetod uprawy, metody przechowywania, pakowania i konserwacji surowców roślinnych, znaczenie produktów roślinnych w diecie, metody oceny jakości surowców roślinnych, egzotyczne rośliny lecznicze, charakterystyka leków roślinnych i zasady obrotu nimi, farmakognozja, elementy farmakologii, anatomii i fizjologii człowieka, aromaterapia roślinna, zasady udzielania pierwszej pomocy oraz zagadnienia bezpieczeństwa żywności z uwzględnieniem zasad HACCP. Program studiów uwzględnia tematykę kursu z zakresu towaroznawstwa zielarskiego, wymaganą do uzyskania kwalifikacji niezbędnych do prowadzenia sklepów zielarsko-medycznych zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dn. 2 lutego 2009 r. Zajęcia są prowadzone przez specjalistów z SGGW w Warszawie oraz Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Zajęcia praktyczne są prowadzone w laboratoriach oraz w terenie. Zajęcia odbywają się od października do czerwca, w cyklu 12 zjazdów sobotnio-niedzielnych w budynku Wydziału Ogrodniczego, nr 35 (przy szklarniach).
Program studiów
Nazwa jednostki prowadzącej studia:
Wydział Ogrodniczy
Nazwa studiów podyplomowych:
Rośliny i surowce roślinne dla zdrowia – jakość i wykorzystanie
Edycja:
XIV
Przypisanie do poziomu Polskiej Ramy Kwalifikacji:
Program studiów przypisany jest do 7 poziomu PRK
Czas trwania: 2 semestry
– studia rozpoczną się w połowie października 2024 r. i zakończą w czerwcu 2025 r.
– zajęcia będą realizowane przez 12 zjazdów (sobota-niedziela)
Miejsce:
budynek Wydziału Ogrodniczego, nr 35 (przy szklarniach).
Pole Doświadczalne Katedry Roślin Warzywnych i Leczniczych.
Firma Dary Natury na Podlasiu
Ogólna liczba godzin zajęć dydaktycznych: 215
Ogólna liczba punktów ECTS: 30
Opis osób/grupy odbiorców, dla których dedykowane są studia podyplomowe:
Studia adresowane są do osób pragnących pogłębić wiedzę na tematy związane z uprawą i wykorzystaniem roślin leczniczych oraz o wysokiej aktywności biologicznej w profilaktyce zdrowotnej oraz z oceną ich jakości i technologią obrotu handlowego. Studia mogą zainteresować osoby pragnące założyć firmę zajmującą się produkcją, przechowywaniem, obrotem i przetwórstwem roślin leczniczych i prozdrowotnych. Tematyka studiów może także zainteresować osoby o nastawieniu hobbystycznym, pragnące poszerzyć swoją wiedzę na temat ciekawych gatunków roślin i substancji roślinnych wpływających pozytywnie na kondycję człowieka i dobre samopoczucie.
Wymagane kwalifikacje poprzedzające:
Słuchaczami studiów mogą być osoby posiadające dyplom ukończenia studiów co najmniej pierwszego stopnia.
Ogólna charakterystyka efektów uczenia się:
Słuchacz studiów podyplomowych osiąga między innymi następujące efekty uczenia się: nabywa wiedzę
na temat wymagań uprawowych i właściwości roślin prozdrowotnych i leczniczych uprawianych
i pozyskiwanych ze stanowisk naturalnych; nabywa wiedzę na temat obrotu produktami zielarskimi,
ich standaryzacji, regulacji prawnych; zaznajamia się z podstawami metod uprawy i przechowywania roślin
prozdrowotnych i zielarskich; zaznajamia się z podstawami farmakognozji, farmakologii, fizjologii człowieka
w celu umiejętnego doboru i stosowania produktów roślinnych; nabywa umiejętność rozpoznawania
najważniejszych roślin leczniczych i prozdrowotnych, oceny ich cech użytkowych, doboru terminu zbioru,
doboru metod konserwacji; nabywa umiejętność posługiwania się standardowymi metodami analizy jakości
surowców roślinnych.
Warunki i tryb rekrutacji na studia podyplomowe:
Rekrutacja kandydatów na studia jest otwarta i odbywa się na zasadzie kolejności zgłoszeń i złożenia
kompletnych dokumentów.
Termin naboru: do 30 września 2024 r.
Minimalna liczba osób do uruchomienia edycji: 26
Maksymalna liczba miejsc: 32
Z uwagi na ograniczona liczbę miejsc na studiach zalecane zapytanie skierowane do Kierownika studiów o aktualną dostępność, telefoniczne lub pocztą elektroniczną.
Wymagane dokumenty
– podanie o przyjęcie na studia / ankieta osobowa
– odpis lub poświadczona przez uczelnię kopia dyplomu ukończenia studiów uprawniających do podjęcia kształcenia na studiach podyplomowych. W przypadku ukończenia uczelni wyższej za granicą kandydat składa oryginał dyplomu oraz jego tłumaczenie na język polski potwierdzony przez upoważnione instytucje, a także dokument potwierdzający nostryfikację dyplomu lub zaświadczenie o zwolnieniu z postępowania nostryfikacyjnego.
– dowód wpłaty za studia, co najmniej za pierwszy semestr w przypadku płatności w 2 ratach, lub wpłaty
całości w przypadku opłaty jednorazowej
Dokumenty można składać za pośrednictwem
poczty tradycyjnej, listem poleconym
Katedra Roślin Warzywnych i Leczniczych, SGGW w Warszawie
ul. Nowoursynowska 159
02-776 Warszawa
Całkowity koszt uczestnictwa dla jednego słuchacza studiów podyplomowych wynosi: 5800 zł
płatność w dwóch ratach
o I rata 2900 zł – do 1 października 2024 r.
o II rata 2900 zł – do 15 lutego 2025 r.
Przyjęcie na studia podyplomowe następuje po łącznym:
– spełnieniu wymogów rekrutacji,
– dokonaniu wpłaty za studia oraz przesłaniu jej potwierdzenia do Kierownika studiów najpóźniej na 7 dni
przed rozpoczęciem studiów.
Na uzasadniony wniosek słuchacza, złożony przed wymaganym terminem płatności,
Dziekan może odroczyć termin płatności lub rozłożyć płatność na raty.
Tryb i warunki ukończenia studiów podyplomowych (na zasadach określonych w Regulaminie Studiów
Podyplomowych w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie):
– zaliczenie wszystkich przedmiotów realizowanych na studiach,
– zdanie egzaminu końcowego z materiału przedstawionego w czasie trwania studiów z wynikiem
co najmniej dostatecznym,
– wykonanie i obrona pracy dyplomowej na egzaminie końcowym z wynikiem co najmniej dostatecznym.
Szczegółowe zasady przygotowania, złożenia i obrony pracy dyplomowej oraz egzaminu końcowego:
1. Praca dyplomowa wykonywana jest przez uczestnika studiów pod kierunkiem osoby wybranej przez
Kierownika studiów spośród grona wykładowców z uwagi na kompetencje w zakresie wybranego tematu
pracy.
2. Tematy prac wybrane przez studenta zatwierdza Kierownik studiów podyplomowych.
3. Uczestnik studiów powinien wybrać temat pracy dyplomowej w okresie pierwszego semestru zajęć.
4. Praca dyplomowa stanowi przegląd literatury.
5. Termin złożenia pracy dyplomowej – najpóźniej tydzień przed egzaminem końcowym.
6. Obrona pracy dyplomowej następuje w trakcie egzaminu końcowego przed komisją powołaną przez
Dziekana Wydziału na wniosek Kierownika studiów podyplomowych.
7. Termin egzaminu końcowego ustala Kierownik studiów podyplomowych w planie zajęć.
Egzamin odbywa się nie wcześniej niż tydzień po terminie ostatniego zjazdu, w czerwcu. Osoby,
które nie zdadzą egzaminu w pierwszym terminie, mogą przystąpić do egzaminu w drugim terminie
wyznaczonym przez Kierownika studiów, nie później niż do 30 września.
8. Ocena końcowa ze studiów, wystawiona przez Komisję Egzaminacyjną, jest średnią arytmetyczną
z oceny z egzaminu końcowego oraz oceny za pracę dyplomową.
9. Warunkiem dopuszczenia do egzaminu końcowego jest zaliczenie wszystkich przedmiotów
realizowanych na studiach podyplomowych. Zaliczenie przedmiotu odbywa się w formie pisemnej –
testowej. Warunkiem zaliczenia jest uzyskanie minimum 50% punktów za test.
Warunki rekrutacji
Wymagania:
Ukończone studia wyższe dowolnego kierunku, dyplom licencjata, inżyniera lub magistra
Czas trwania:
2 semestry, 12 zjazdów w ciągu trwania studiów (soboty i niedziele)
Opłata:
5800 zł za dwa semestry, płatne łącznie lub w dwóch równych ratach przed rozpoczęciem semestrów
Zasady naboru:
Według kolejności zgłoszeń
liczba osób: 32
Termin zgłoszeń:
do 30 września 2024
Przebieg rekrutacji
Osoby zainteresowane studiami powinny:
- Zarejestrować się w systemie Internetowej Rekrutacji Kandydatów (IRK) na studia w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Dostarczyć następujące dokumenty:
Podpisane dokumenty proszę zapisać do formatu pdf i wysłać na adres marek_gajewski@sggw.edu.pl
O przyjęciu na studia zawiadomimy pocztą elektroniczną. Prosimy podać swój adres e-maili numer telefonu!
Po otrzymaniu informacji o przyjęciu dokumenty należy dostarczyć osobiście lub przesłać listem poleconym na adres:
Katedra Roślin Warzywnych i Leczniczych, SGGW w Warszawie
ul. Nowoursynowska 159
02-776 Warszawa
Do pobrania
Metriały z zajęć
Towaroznawstwo zielarskie z elementami biologii i uprawy roślin prozdrowotnych
- x warzywa mało znane - astrowate
- x warzywa mało znane - liściowe
- x warzywa mało znane - liściowe
- Rośliny zielarskie - wstęp
- Uwarunkowania klimatyczne
- Czynniki wplywające na jakość
- Zanieczyszczenia
- x zioła jasnotowate I
- x zioła jasnotowate II
- x zioła selerowate I
- x zioła selerowate II
- x zioła astrowate
- x zioła różne I
- x zioła różne II
- x Polskie dziko rosnące rośliny lecznicze 1
- x Polskie dziko rosnące rośliny lecznicze 2
- x Polskie dziko rosnące rośliny lecznicze 3
- x Polskie dziko rosnące rośliny lecznicze 4
- x Polskie dziko rosnące rośliny lecznicze 5
- x Rośliny trujące 1
- x Rośliny trujące 2
- x Rośliny trujące 3
- x Rośliny trujące 4
- x Egzotyczne rośliny lecznicze 4
- x DODATEK
Farmakognozja
Produkty roślinne w dietetyce
Leki roślinne - charakterystyka, obrót, aspekty prawne
- Produkty lecznicze roślinne I
- x Produkty lecznicze roślinne II
- Jakość produktu leczniczego roslinnego
- x Bezpieczeństwo stosowania leków roślinnych
- x Interakcje leków roślinnych
- x Monitorowanie produktów leczniczych
- x Reklama produktów leczniczych
- x Druki informacyjne
- x Konopie - surowiec do receptury
- x TCM
Przechowywanie, konserwacja i pakowanie produktów i surowców roślinnych
Metody oceny jakości surowców zielarskich
Aromaterapia
Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem produktów roślinnych
Farmakologia
Anatomia i fizjologia człowieka
BHP i udzielanie pierwszej pomocy
Kadra
Terminarz zjazdów
listopad
- PN
- WT
- ŚR
- CZW
- PT
- SB
- ND
- 28
- 29
- 30
- 31
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 1
23 11.2024