Agrobiznes i zarządzanie proklimatyczne
Na studia podyplomowe Agrobiznes i zarządzanie proklimatyczne zapraszamy osoby pracujące lub posiadające przedsiębiorstwa z branży rolno-spożywczej oraz pracujące w sektorze publicznym a także wszystkich pragnących poszerzyć swoje kwalifikacje o zagadnienie związane z zarządzaniem proklimatycznym w agrobiznesie.
Atutem programu studiów podyplomowych Agrobiznes i zarządzanie proklimatyczne jest spełnienie wymogów stawianych w Ustawie o kształtowaniu ustroju rolnego art. 6 ust. 2 pkt. 2 oraz rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 stycznia 2012 § 4 w zakresie kwalifikacji rolniczych. Absolwent kierunku uzyskują możliwość zakupu gruntów rolnych oraz zdobywają uprawnienia rolnicze umożliwiające między innymi: nabywanie ziemi, otworzenie gospodarstwa rolnego, a także uzyskiwanie dopłat oraz dotacji.
Program obejmuje przedmioty dotyczące zagadnień związanych z prowadzeniem agrobiznesu takie jak Zarządzanie przedsiębiorstwem w branży rolno-spożywczej ujęcie procesowe i projektowe czy ekonomika gospodarstw rolnych w kontekście zrównoważonego rozwoju uwzględniające zagadnienia związane z wdrożeniem rozwiązań proklimatycznych oraz przedmioty dotyczące rozwiązań proklimatycznych w branży rolno-spożywczej takie jak: systemy gospodarowania glebą w świetle zmian klimatycznych i bezpieczeństwa żywności, kształtowanie terenów zurbanizowanych i wiejskich w aspekcie zmian klimatycznych oraz technologie poprawy i remediacji gleby, wody i powietrza.
Zajęcia dydaktyczne obejmują 190 godzin. Zajęcia będą się odbywają się od października do czerwca r., w cyklu 10–11 zjazdów sobotnio-niedzielnych. Do 40% zajęć może być realizowane w formie zdalnej.
Umiejętności i wiedza zdobyte w trakcie studiów są przydatne w pracy na takich stanowiskach jak specjalista/kierownik programów zrównoważonego rozwoju w branży rolno-spożywczej, doradca ds. zrównoważonego rozwoju w branży rolno-spożywczej, specjalista/analityk ds. klimatu w branży rolno-spożywczej, kierownik projektu zrównoważonego rozwoju w branży rolno-spożywczej.
Opis studiów
Studia adresowane są do osób pragnących pogłębić wiedzę z tematów związanych z zagadnieniami z zakresu zrównoważonego zarządzania w branży-rolno spożywczej. Studia mogą zainteresować osoby pracujące lub posiadające przedsiębiorstwa z branży rolnospożywczej oraz pracujące w sektorze publicznym.
Wymagane kwalifikacje poprzedzające:
Słuchaczami studiów mogą być osoby posiadające dyplom ukończenia studiów wyższych, co najmniej pierwszego stopnia.
Ogólna charakterystyka efektów uczenia się:
Słuchacze studiów podyplomowych będą posiadać interdyscyplinarną wiedzę i umiejętności wpisujące się w rosnące rynkowe i środowiskowe zapotrzebowanie na specjalistów zajmujących się wdrażaniem i rozwojem rozwiązań z zakresu zrównoważonego rozwoju, gospodarki niskoemisyjnej, jak również ochrony środowiska w branży rolno-spożywczej. Absolwenci będą posiadać wiedzę niezbędną do identyfikowania szans wdrożenia rozwiązań prośrodowiskowych oraz będą umieli przedstawić propozycję zmian optymalizujących pod tym kątem podmioty z branży rolno-spożywczej. Ze względu na przedmioty z zakresu nauk ekonomicznych i społecznych, które zostały przewidziane w programie studiów, absolwenci będą posiadali kompetencje i znali rozwiązania zarządcze, w celu zrealizowania całego procesu realizacji projektu prośrodowiskowego (od identyfikacji potrzeb i oczekiwań kluczowych interesariuszy, przez opracowanie planu komunikacyjnego zmiany wewnątrz organizacji oraz strategii marketingowej, przygotowanie projektu, pozyskanie jego współfinansowania do zarządzania zmianami prośrodowiskowymi w organizacjach). Umiejętności i wiedza zdobyte w trakcie studiów będą predysponować absolwentów studiów
podyplomowych do pracy na takich stanowiskach jak specjalista/kierownik programów zrównoważonego rozwoju w branży rolno-spożywczej, doradca ds. zrównoważonego rozwoju w branży rolno-spożywczej, specjalista/analityk ds. klimatu w branży rolno-spożywczej, kierownik projektu zrównoważonego rozwoju w branży rolno-spożywczej.
Ukończenie studiów
Tryb i warunki ukończenia studiów podyplomowych na zasadach określonych w Regulaminie Studiów Podyplomowych w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie:
- Zaliczenie/zdanie egzaminów z wszystkich przedmiotów realizowanych na studiach
- Końcowa ocena ze studiów jest wystawiana jako średnia arytmetyczna uzyskanych ocen z egzaminów i zaliczeń z poszczególnych realizowanych przedmiotów
Warunki rekrutacji
Czas trwania studiów: 2 semestry
Zasady naboru: według kolejności zgłoszeń
Liczba miejsc: 32
Termin zgłoszeń: d0 01.10.2023
Opłata: 4 600 zł łącznie za oba semestry, płatne w dwóch ratach po 2 300 zł na dwa tygodnie przed rozpoczęciem każdego semestru.
Kierownik studiów: dr inż. Dagmara Stangierska
Przebieg rekrutacji
Osoby zainteresowane studiami powinny:
- Zarejestrować się w systemie Internetowej Rekrutacji Kandydatów (IRK) na studia w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Wymagane dokumenty:
- podanie o przyjęcie na studia,
- ankieta osobowa,
- odpis lub poświadczona przez uczelnię kopia dyplomu ukończenia studiów uprawniających do podjęcia kształcenia na studiach podyplomowych. W przypadku ukończenia uczelni wyższej za granicą kandydat składa oryginał dyplomu oraz jego tłumaczenie na język polski potwierdzony przez upoważnione instytucje, a także dokument potwierdzający nostryfikację dyplomu lub zaświadczenie o zwolnieniu z postępowania nostryfikacyjnego.
- dowód wpłaty za studia, co najmniej za pierwszy semestr w przypadku płatności w 2 ratach lub wpłaty całości w przypadku opłaty jednorazowej.
Terminarz zjazdów
kwiecień
- PN
- WT
- ŚR
- CZW
- PT
- SB
- ND
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
27 04.2024