Mini­kiwi – książki

Wie­lo­let­nie bada­nia i wdro­że­nia pro­wa­dzone przez prof. dr hab. Pio­tra Lato­chę z Insty­tutu Nauk Ogrod­ni­czych SGGW spra­wiły, że owoce Mini­Kiwi stały się popu­larne w Pol­sce. Bada­nia zostały dostrze­żone w kolebce owo­ców kiwi – Nowej Zelan­dii. Na oso­bi­ste zapro­sze­nie edy­to­rów, naukow­ców z The New Zealand Insti­tute for Plant and Food Rese­arch, pro­fe­sor wspól­nie z Fili­pem Deber­sa­ques z Ghent Uni­ver­sity (Bel­gia) przy­go­to­wał roz­dział „Kiwi­berry” do naj­now­szej mono­gra­fii CABI poświę­co­nej owo­com kiwi. doi: 10.1079/9781800620933.0007

.

Wcze­śniej, w roku 2021 auto­rzy opu­bli­ko­wali obszerny (116 str.) roz­dział w Hor­ti­cul­tu­ral Reviews vol. 48, Wil­ley, doi: 10.1002/9781119750802.ch2

.

Pro­fe­sor Lato­cha jest rów­nież auto­rem popu­larnej książki Mini­Kiwi uprawa w warun­kach Pol­ski, Plant­press, 2017.

Kiwifruit Botany, Production and Uses