Dzień Ziemi: Debata na temat mikroplastiku
Do rozmowy o sposobach zmniejszania ilości mikroplatisku w środowisku, ochronie zdrowia i ograniczeniu stosowania mikroplatiku zaprosiliśmy:
– prof. dr hab. Stanisława Gawrońskiego z Katedry Ochrony Roślin z Instytutu Nauk Ogrodniczych SGGW,
– prof. dr hab. Lucynę Kozłowską z Pracowni Badania Metabolizmu Człowieka Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW,
– prof. dr hab. Adama Ekielskiego z Katedry Inżynierii Produkcji Instytutu Inżynierii Mechanicznej oraz
– prof. dr hab. Sabinę Galus z Katedry Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji Instytutu Nauk o Żywności SGGW.
.
Unia Europejska a mikroplastik
Tygodniowo możemy zjeść ok. 5 gramów mikropolastiku, to tyle, ile waży karta kredytowa. Między innymi dlatego jednym z celów Zielonego Ładu jest ograniczenie do 2050 r. zanieczyszczenia powietrza, wody i gleby do poziomów, które nie są uważane za szkodliwe dla zdrowia i naturalnych ekosystemów. Cel ten ma zostać zrealizowany m.in. poprzez zmniejszenie ilości odpadów z tworzyw sztucznych w morzu (o 50%) i mikrodrobin plastiku uwalnianych do środowiska (o 30%). Biorąc pod uwagę, że 60% gleb w Europie jest w złym stanie, Unia Europejska planuje stopniowe wycofywanie substancji per- i polifluoroalkilowych (PFAS) na swoim obszarze.
Wszyscy potrzebujemy czystej Ziemi, aby móc zdrowo funkcjonować, rozwijać się, pracować i wieść szczęśliwe życie. Zmiany klimatyczne i postępująca degradacja środowiska naturalnego poważnie zachwiały naszym ekosystem. Problem w wszechobecnym plastikiem jest na tyle istotny, że zdecydowaliśmy się porozmawiać o nim w szerokim gronie ekspertów. Zapraszamy do wysłuchania rozmowy.